Petua Mudah Hilangkan Resdung Dengan Berkesan

PUNCA SEBENAR RESDUNG

Punca sebenar resdung adalah jangkitan virus, bakteria atau kulat yang apabila berlaku menyebabkan keradangan pada membran sinus. Bukan ulat resdung macam yang ramai percaya tu tau. Ulat tu tak wujud pun sebenarnya. Sinus yang sihat dipenuhi dengan udara. Apabila sinus dipenuhi dengan cecair mukus, ia mudah dijangkiti virus, kulat dan bakteria yang menyebakan keradangan dan menjadi punca resdung. Namun ada petua mudah hilangkan resdung yang patut anda cuba sebelum ia jadi kronik.

petua mudah hilangkan resdung

Antara simptom resdung yang sering kita lihat adalah kerap bersin, gatal hidung, alergik makanan dan juga jerawat di bahagian muka atau belakang badan. Ada yang resdung teruk sehinggakan susah bernafas dan jangitan pada gigi dan gusi.

SIMPTOM RESDUNG

 1. Selsema yang berpanjangan
 2. Kurang deria bau
 3. Demam sekejap-sekejap
 4. Sakit kepala
 5. Sakit-sakit badan
 6. Pedih tekak
 7. Hidung berair
 8. Batuk teruk
 9. Jerawat di wajah yang kemerahan dan tak kecut
 10. Jerawat di bahagian belakang badan

JENIS-JENIS JANGKITAN RESDUNG

1. Resdung Akut

Berlaku dalam tempoh masa yang singkat. Jangkitan yang asalnya dari selsema biasa, simptom berlaku dalam tempoh satu ke dua minggu. Sekiranya dijangkiti bakteria, ia boleh berlanjutan sehingga 4 minggu lamanya.

2. Resdung Sub-Akut

Simptom resdung sub-akut boleh dikenalpasti apabila simptom berlanjutan sehingga 3 bulan. Keadaan resdung sub-akut berpunca dari jangkitan bakteria dan juga alahan.

3. Resdung Kronik

Bagi mereka yang sentiasa mengalami simptom resdung selama lebih dari 3 bulan, anda termasuk dalam kategori resdung kronik. Tapi, ianya dikatakan bukan berpunca dari jangkitan bakteria. Punca resdung kronik adalah alahan dan gangguan struktur nasal (nasal polyps) dalam hidung.

Menurut kajian, sistem imun yang lemah, tabiat merokok, jangkitang pada paru-paru, aktiviti berenang dan menyelam juga boleh menyumbang kepada simptom resdung.

KAEDAH RAWATAN

Antara kaedah rawatan yang disyorkan oleh pakar perubatan termasuklah:

 1. Mencairkan mukus berlebihan
 2. Pil tahan sakit – Untuk melegakan sakit kepala dan sakit badan
 3. Antibiotik – Membunuh kuman dan bakteria
 4. Pembedahan РUntuk membuang nasal polyps yang menutup ruang pernafasan
 5. Kaedah tradisional – Menggunakan limau nipis yang disapu pada wajah

Selain kaedah rawatan di atas, ada petua mudah hilangkan resdung dengan berkesan yang telah dibuktikan berjaya.

petua mudah hilangkan resdung 2

CERITA HANI NADHIRAH

Hani dah lebih 10 tahun bawak penyakit resdung. Paling teruk pernah bersin sampai keluar darah memang pedih betul. Bersin berkali-kali tu dah memang biasa. Muka pun penuh jerawat yang tak sudah-sudah dan tak kecut langsung. Tapi alhamdulillah lepas beliau cuba Set Resdung Shaklee, perlahan-lahan nafas terasa lebih lancar dan simptom-simptom resdung yang sebelum ini kerap berlaku dah mula hilang. Hani gembira dengan petua mudah hilangkan resdung dengan set resdung Shaklee ini.

petua mudah hilangkan resdung 1

CERITA CIK HUDA

Huda dulu-dulu kerap bersin waktu Subuh, memang tak boleh elak. Sampai dada rasa sesak, sakit. Lepas cuba Set Basic Resdung Shaklee, bersin waktu subuh dah hilang. Alhamdulillah sangat kan? Seksa tau sakit dada sebab bersin tak berhenti. Hidung berair pun dah takda lagi. Tak terganggu solat tu yang paling penting.

PETUA MUDAH HILANGKAN RESDUNG

Jika anda salah seorang penghidap resdung dan tak mahu simptom resdung anda bertambah teruk, jangan berlengah lagi untuk mencuba rawatan alternatif secara semulajadi. Anda boleh memilih Basic Set Resdung atau Full Set Resdung Shaklee. Produk Shaklee dijamin halal, selamat, berkesan dan semula jadi.

>> Klik gambar di bawah untuk membeli Set Resdung pilihan anda <<<

 

petua mudah hilangkan resdung 9

petua mudah hilangkan resdung 10

Sekiranya anda tak pasti set yang mana perlu dipilih, anda boleh terus hubungi saya dengan hanya klik imej di bawah untuk konsultansi secara terperinci sebelum sebarang pembelian produk.

Upline-shaklee-cara-buat-bisnes-shaklee-online-mentor-bisnes-shaklee-pengedar-shaklee-klang-shah-alam-puchong-prima

________________________________________________________________________________________________

Rujukan:

 • https://www.healthline.com/health/cold-flu/sinus-infection-symptoms#Whentoseeyourdoctor9
 • https://www.healthline.com/symptom/sinusitis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *